Gaven man aldrig vil bytte

Livsfortælling i levende billeder

Der er så meget man gerne ville have hørt om, når først et familiemedlem ikke er der længere. Både om familiens historie og om det enkelte menneske og de særlige og betydningsfulde begivenheder i dennes liv, som er værd at fortælle og bevare.  

Det er aldrig for tidligt at tage initiativ til at bevare fortællinger om sit liv. Det er en gave, både for én selv og for eftertiden. 

Hvordan vil du huskes

At skrive sin livshistorie har det som oftest med ikke at blive realiseret. Mange har forsøgt, men går i stå undervejs i forsøget. Af forskellige årsager naturligvis, men mest af alt nok fordi det er ret tidskrævende. Samt ikke mindst, at det er ganske svært at skrive om sig selv og sit liv, uden at det ender som en krønike med opremsninger af årstal og begivenheder. 

Og det er jo ikke sådan man gerne vil huskes. Som en krønike.  

Livshistorier på video

Men fat mod. Med videooptagelser har man mulighed for at fortælle sin livshistorie til sin telefon eller et videokamera. Det er både hurtigere og lettere, samt tilmed i levende billeder indtalt af dig selv.

Hvem vil ikke gerne kunne se sin far, mor eller bedsteforældre på video, mens de fortæller om betydningsfulde hændelser og relationer i deres liv. Og det kan også blive muligt for oldebørnene at opleve dig fortælle om en anden tid. Familiehistorier binder sammen over tid.

Og det man måske ønsker mest, er at ens kære i livet, kan blive mindet om hvad man værdsatte ved at de var i ens liv. 

Mere slow- end fast food

Vores tid er allerede fyldt med små hurtige videofortællinger man udveksler på de sociale medier. Men med livsfortællinger menes noget andet og mere eftertænksomt end de hurtige indlæg der.

Livsfortællinger er ofte komplekse, indeholdende både livskraft, visdom og glæde, men også svære beslutninger, sorg og måske uforløste drømme. Det interessante er, at når man fortæller om sit liv, ser man ofte nogle sammenhænge, man ikke opdagede da man var midt i begivenhederne.  

Der er bare lige et 'Aber Dabei'

Men det er ikke let, bare at fortælle løs foran kameraet. Historierne kommer ikke altid helt af sig selv. Og det er heller ikke let at redigere i videoen efterfølgende, så livshistorien bliver sammenhængende. Måske vil man også gerne fjerne gentagelser eller bortredigere de forbistrede mange ’øh’ og hunden der gør i baggrunden. 

Fortvivl ikke, der er hjælp at hente

Der findes også firmaer der tilbyder hjælp til dette.

´Memo Rum´ tilbyder video-interview, som efterfølgende revideres og hvor videoen krydres med billeder fra familiealbummet samt optagelser af hjem og have, hvis man ønsker det. Du kan læse mere om Memo Rum her

Hvis du vælger selv at optage din fortælling

En god idé er at lade en anden stille dig nysgerrige spørgsmål. For eksempel en af dine nærmeste, måske børn, børnebørn eller en god ven. Det giver spil i fortællingen og en eftertænksomhed, som gør fortællingen interessant. Du kan starte med fotoalbummet og så er fortællingen i gang.

Du kan lave udmærkede optagelser med en din Smartphone, hvis ikke du har et videokamera. Billede og lyd er helt ok kvalitet. Og der findes mange slags holdere til telefonen, som gør det let at få det ønskede optagebillede.

Sørg for at du har nok plads på `iCloud´, ´Google Fotos´ eller anden ´sky´.

Til brug for redigeringen findes et utal af gratis redigeringsprogrammer, hvor man kan sammensætte mindre klip til en mere sammenhængende video. Det kan for eksempel være appen ´Quick Gopro´, hvor der også ligger vejledninger på nettet eller ´Movavi.dk´, der kan downloades på computeren.