Starten på en spændende rejse
Sidsel og Henrik fra Holsteinsgade har skabt firmaet Memo Rum, som interviewer og filmer mennesker, der fortæller deres livshistorie.
Gennem tusinder af år har vi mennesker fortalt vores historier videre fra generation til generation.
Nogen har skrevet deres minder ned, tilbage i sidste halvdel af 1900-tallet begyndte børnebørn ind i mellem at optage på bånd, hvad deres bedsteforældre fortalte om deres barndom. Og sidenhen er telefoner og computere med lyd- og billedoptagelser blevet allemandseje, så man jævnligt kan dokumentere sit liv.
For moderne mennesker kan det dog ind i mellem være svært at fastholde alle de minder, der ligger spredt på mange platforme – og noget forsvinder ind i mellem.
Østerbro-firmaet Memo Rum tilyder at sætte menneskers erindringer i system i den digitale tidsalder. De tager ud og interviewer folk og redigerer en video, hvor samtalen kan krydses med gamle billeder og klip.
Noget man kan give i gave til sin familie, eller noget som ens familie gerne vil have udført med et eller flere familiemedlemmer.
Der manglede dig!
Bag firmaet står parret Sidsel Arnfred og Henrik Terkildsen, der bor i Holsteinsgade. De skabte deres fælles firma i 2019, og i 2020 tog det for alvor form, hvor de i coronatiden i foråret skabte hjemmesiden. Idéen har de haft gennem flere år, og langsomt tog den form.
– Det begyndte med, at jeg gerne ville filme min egen mor, fortæller Sidsel, og Henrik supplerer med oplevelsen af tomheden over, at et familiemedlem var død uden at have fortalt sin livshistorie videre til sine efterladte.
– Livet har lært os, at vi ikke ved, hvad der sker i morgen, siger Henrik Terkildsen.
– Og hvorfor skal det kun være kendte, som fortæller om dem selv. Hvorfor skal alle ikke have den mulighed? spørger Sidsel Arnfred retorisk, da kendte politikere, kendte musikere og skuespillere ofte får lavet portrætudsendelser om dem selv, også sent i livet.
En tur til USA satte yderligere skub i parrets idé om at skabe et virksomhed, som vil hjælpe folk med deres erindringer.
– Vi var i Florida og besøgte et dansk par. Manden havde udgivet en bog om sit spændende liv som diplomat, men konen sagde til ham: ‘Der manglede dig.’ Og bogen fangede heller ikke deres børn, fortæller de.i 2019
Nuancer skal med
De har bragt hver deres professionalisme ind i foretagendet og på den måde supplerer de hinanden. Sidsel Arnfred har i mange år praktiseret og undervist i ”narrative samtaler” og er psykoterapeut MPF. Desuden er hun uddannet i redigering på Kort- og Dokumentar Filmskolen.
Henrik Terkildsen har erfaring inden for it og håndterer de tekniske opgaver i Memo Rum.
De er begge freelancere og laver andre ting ved siden af. Foreløbig har Memo Rum interviewet otte personer.
Inden selve optagelsen har Sidsel Arnfred en grundig samtale med det eller de mennesker, som skal interviewes. Folk skal ikke bringes i interviewsituationer, de ikke selv ønsker, omvendt ønsker de, at nuancerne kommer frem, samtidig med at det skal være i en tryg ramme.
– Det skal ikke være endimensionelt, livet er meget mere end det, siger Sidsel Arnfred og fortæller, at der er nogle af deres kunder, som har besluttet sig for, at optagelsen skal være anledningen til at fortælle familiemedlemmer om svære ting i deres liv.
Derudover bliver den grundige samtale også brugt på, at der skal vises billeder og eventuelle optagelser frem, som der kan klippes til i det endelige produkt på 40-50 minutter.
– Det sætter også hukommelsen i gang, når der findes billeder frem.
Brug erfaringer
Spørgsmålene, som folk bliver stillet, kan også få folk til at fortælle nogle erindringer, de måske ikke selv havde tænkt på.
– Ægtefæller kan for eksempel fortælle om dengang, de mødte hinanden. Det giver også noget andet, når man er to, der interviewes, siger Henrik Terkildsen.
Parret oplever, at der i mange år har været en tendens til, at man kun har kigget fremad og ikke lært af tidligere generationers erfaringer, men i disse år ser de også en tendens til, at folk går mere op i slægtsforskning, hvor man stopper op og tænker, hvor man kommer fra. Noget de mener, at de kan være med til at fastholde.
Og det kan være i forskellige aldre. De har for eksempel både interviewet en dame på 91 og en på 61, og her er man i sagens natur nogle forskellige steder i tilværelsen.
– Men det også være nogle på 30 år, som vil interviewes, hvilket kan være en særlig oplevelse at se for deres børn, når forældrene er blevet ældre, siger Henrik Terkildsen.
Sidsel og Henrik har dannet par i flere år og har begge boet på Østerbro i forskellige perioder. De har begge voksne børn, der bor i bydelen, så de føler sig godt hjemme her.